Trainerscarrière

Na zijn professionele carrière te hebben beëindigd in juni 2001, ging Stanley Menzo keepen bij de ambitieuze amateurs van AGOVV, waarmee hij ook kampioen werd van de hoofdklasse C en later ook nog algeheel amateurkampioen van Nederland werd. Aan het einde van het seizoen 2001-2002 vertrok trainer Peter Bosz en werd Stanley Menzo voor het seizoen 2002-2003 naast keeper ook benoemd als de nieuwe trainer van de club uit Apeldoorn.

Nadat de Apeldoornse club in het seizoen 2003-2004 naar het profvoetbal terugkeerde, ging Stanley Menzo aan de slag bij de amateurs van het Amsterdamse AFC en werd in 2004 keeperstrainer bij het Nederlands Elftal. In mei 2004 werd Stanley Menzo toegelaten tot de cursus Coach Betaald Voetbal. In februari 2005 werd hij benoemd tot de nieuwe trainer van AGOVV Apeldoorn voor het seizoen 2005-2006. Na het KNVB-examen te hebben volbracht in mei 2005, mocht Menzo zich ook officieel gediplomeerd Coach Betaald voetbal noemen. Menzo volgde Jurrie Koolhof op als trainer van de club uit de Eerste divisie.

In juni 2006 werd hij benoemd tot hoofdtrainer van FC Volendam, als opvolger van de naar NAC vertrokken Ernie Brandts. Hij legde hiervoor zijn werkzaamheden als keeperstrainer van het Nederlands elftal neer. Op 18 April 2008 haalde Menzo zijn eerste prijs als hoofdtrainer in het betaald voetbal binnen, hij won met FC Volendam de titel in de Jupiler League. Hij had echter in februari al besloten zijn aflopende contract bij de club niet te verlengen, omdat hij rijp was voor een nieuwe uitdaging.

Stanley Menzo was hierop lange tijd in de race om bondscoach te worden van Ghana, maar dit ging uiteindelijk toch niet door. Hierdoor startte hij het seizoen 2008-2009 zonder club. Nadat Jurrie Koolhof na zes wedstrijden werd ontslagen, nam hij op 20 september 2008 het trainerschap van Cambuur Leeuwarden van hem over. Menzo tekende een contract tot het einde van het seizoen. Na een succesvol seizoen werd het contract verlengd met 1 jaar.[4] Eind oktober 2010 nam hij ontslag bij Cambuur en werd hij assistent-trainer bij Vitesse.[5] In het seizoen 2010/2011 werkte hij onder Albert Ferrer, in seizoen 2011/2012 onder John van den Brom en in seizoen 2012/2013 onder Fred Rutten

Op 14 mei 2013 tekende Menzo een contract voor twee seizoenen bij zijn ex-club Lierse SK. In augustus 2014 nam het bestuur, Na tegenvallende resultaten, de beslissing om de samenwerking met Stanley te beëindigen. De ploeg stond op dat moment, na zes speelronden, laatste. Zijn taken werden tijdelijk overgenomen door de assistent-trainers Alfons Arts en Daniel Simmes, die werden opgevolgd door Slaviša Stojanovic, deze werd in januari 2015 eveneens aan de kant gezet. Stanley Menzo: “Het is met pijn in het hart dat ik op deze manier moet afscheid nemen van de club van mijn hart. Maar ik kan recht in de spiegel kijken en zeggen dat ik er alles aan gedaan heb het voorbije anderhalf jaar. Ik wens Lierse dan ook het beste toe voor de toekomst.”

Op dit moment wordt Menzo als “World Coach” door de KNVB ingezet bij projecten in binnen en buitenland en assisteert hij docenten bij het geven van cursussen in het buitenland.

In december 2014 klopt zijn oude amateurclub AFC Amsterdam nog eens aan met de opdracht de club te behoeden voor degradatie. Een opdracht die met verve wordt vervuld. AFC blijft behouden voor de Top Klasse door van haar laatste zestien wedstrijden er maar één te verliezen en de laatste periode te winnen.

April 2016 is Stanley Menzo door Ajax Cape Town aangesteld als nieuwe hoofd jeugdopleiding.

Menzo vertrekt donderdag naar Zuid-Afrika: ,,Het is fijn hier aan de slag te gaan. Samen met de staf kunnen we een extra dimensie toevoegen aan de ontwikkeling van jonge spelers. Zodat ze goede professionals worden. Het voelt goed om Ajax Cape Town te kunnen helpen, maar ook om Ajax Amsterdam te helpen sommige spelers op te leiden die klaar zijn voor Europa. Ik kijk uit naar deze uitdaging. Hoeveel ik hier ook ben om mijn ervaring te delen, ik hoop ook veel te leren van dit mooie land en de cultuur van deze mooie stad.”

Ari Efstathiou, algemeen directeur van Ajax Cape Town, is blij met de komst van Menzo: ,,Stanley brengt een enorme waarde mee voor de Ajax Cape Town Academy en hij zal ons helpen het gat tussen onze jeugd en de professionele tak te overbruggen. Zijn inzicht en ervaring in het Europese topvoetbal zal ons helpen onze talenten klaar te stomen voor het Europese podium. Hij zal nieuwe trainingsmethodes en technieken meebrengen van onze moederclub en zal, samen met Roger de Sa (hoofdtrainer, red.), de nieuwe systemen doorvoeren in onze club.”

In oktober 2016 (na 8 wedstrijden en 2 punten) wordt hij gevraagd het eerste team over te nemen. Voordat ik antwoord gaf, hield ik ruggespraak met mijn familie en met de directie van Ajax Amsterdam. Ik kreeg zowel thuis als vanuit Amsterdam alle support. Het antwoord werd dus ‘ja’. Het bloed kruipt kennelijk toch waar het niet gaan kan. Ik had weliswaar nog geen afscheid genomen van het trainersvak, maar dit kwam wel onverwacht.

In het seizoen (2016/2017) eindigt de club als 10 de in de competitie. Menzo besluit als hoofd trainer te blijven en niet meer terug te keren in de rol van hoofd jeugd opleiding.

Het daarop volgende seizoen (2017/2018) besluiten Ajax Cape Town en Stanley Menzo de samenwerking te beëindigen door matige resultaten.

Ajax Cape Town staat na 14 speelronden op de 15e plaats in de competitie. ,,Ik wil de club bedanken voor de kans die mij is gegeven”, vervolgt Menzo: ,,Ook de staf en spelers bedank ik dat ze mij hebben gesteund.”