Voetbalcarrière

Stanley Purl Menzo geboren op 15 oktober 1963 in Paramaribo, Suriname als oudste van drie kinderen.

Als hij zes jaar is, verhuist de familie Menzo naar Nederland, waar Stanley in aanraking komt met straatvoetbal. Een jaar later is TDW Centrum (tegenwoordig FC Amstelland) zijn eerste club. Eerst is hij veldspeler, om na een paar wedstrijden op doel te belanden en daar nooit meer uit te gaan.

Stanley Menzo wordt gescout door AVV Zeeburgia en vervolgens door Ajax, waar hij op 17-jarige leeftijd in de A1 speelt.

Ajax ziet zijn potentie en laat hem ervaring opdoen bij HFC Haarlem. Stanley Menzo debuteerde op 11 september 1983 in het betaalde voetbal, FC Den Bosch-HFC Haarlem.
In april 1984, laat trainer Aad de Mos hem in Ajax 1 debuteren, als vervanger van Hans Galjé.

Na twee seizoenen achter Hans Galjé, en een nieuwe huurperiode aan HFC Haarlem, wordt hij in het seizoen 1985/86 eerste keeper onder de nieuwe trainer/coach van Ajax Johan Cruijff.

Als geen ander heeft Cruijff een bijdrage geleverd aan de tactische innovatie van het voetbalspel met Stanley Menzo als belangrijkste exponent: de meevoetballende keeper, die een extra dimensie aan het voetbal gaf. Zeven jaar lang is Menzo de onbetwiste nummer 1 van Ajax. En zelfs nu, drie decennia later, is hij nog altijd het archetype en wordt er nog gesproken van “een keeper als Menzo”.

Met Ajax wint hij twee nationale titels en twee maal de KNVB beker. Ook Europees zijn er grote successen: in 1987 de Europa Cup voor bekerwinnaars en in 1992 de UEFA Cup.

In die periode is Menzo ook international.

In de zomer van 1994 tekent Menzo bij PSV Eindhoven, waar hij gedurende twee seizoenen onder contract staat.
In het seizoen 96/97 blaast de inmiddels 33-jarige Menzo zijn carrière nieuw leven in door het bescheiden Lierse SK aan het kampioenschap van België te helpen.
Na een korte flirt met het Franse FC Girondins de Bordeaux, keert hij in januari 1998 terug naar Lierse SK, waarmee hij in 1999 de Beker van België wint.
Daarna keert hij terug naar zijn oude liefde Ajax om de cirkel rond te maken, maar een knieblessure verhindert een comeback.

Menzo besluit in oktober 1999 zijn spelersloopbaan te beëindigen. Ajax neemt hem op in de technische staf van het tweede elftal en hij vervult tevens een commerciële functie.
Hij maakt indruk met zijn analyses en bondscoach Frank Rijkaard voegt hem tijdens Euro 2000 toe aan de technische staf van het Nederlands elftal, waar hij de tegenstanders van Oranje analyseert.

In het seizoen 2001/2002 maakt Menzo de cirkel rond, door te eindigen waar hij begon: bij de amateurs. Het ambitieuze AGOVV Apeldoorn lijft hem in: hij wint het distrcitskampioenschap, wordt kampioen bij de zondagamateurs en algeheel amateurkampioen van Nederland.
Een afscheid in stijl.

AGOVV is dan ook de club die hem direct aanstelt als trainer.